داوری حقوقی در دعاوی

slide-3d68c00
گروه حقوقی قرار: مشاوره حقوقی | دعاوی حقوقی

داوری در حقوق چیست؟

داوری را می‌توان یک راه میانبر برای حل دعاوی و اختلافات دانست. در سال‌های اخیر بسیار مشاهده شده است طرفین دعوا به جای مراجعه به نهادهای قضائی، شخص یا اشخاصی که مورد اعتماد طرفین هستند را به عنوان داور معرفی نموده و به هنگام بروز اختلاف، به وی رجوع می‌کنند. مهم‌ترین نکته در روش حل اختلاف توسط داور را می‌توان انتخاب داور دانست. چراکه این شخص نه‌تنها از نظر حقوقی می‌بایست دانش و آگاهی مورد نیاز را داشته باشد بلکه بهتر است در زمینه مورد نظر و موضوع دعوا نیز از تسلط کافی بهره‌مند باشد. گروه وکلای قرار که علاوه بر دانش و تخصص، صداقت و اعتبار اخلاقی آنان نیز نزد همکاران به تایید رسیده است، آمادگی داوری دعاوی و یا ارائه مشاوره در این حوزه را به تمامی عزیزان دارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در حوزه خدمات داوری، مشخصات یک داور ایده‌آل، میزان اعتبار رأی داور و… مطالعه این صفحه را از دست ندهید.

تاریخچه داوری در نظام حقوقی ایران

داوری یا به اصطلاح حکمیت اولین بار در ۲۲ ماده (۷۵۷ – ۷۷۹) “قانون اصول محاکمات حقوقی” در سال ۱۲۸۹ هجری شمسی به تصویب رسید. در اولین اصلاح پس از آن، “قانون حاکمیت” که به بحث داوری احباری می‌پرداخت در سال ۱۳۰۶ مصوب شد. در ادامه نیز در سال‌های ۱۳۰۸ با نام “قانون اصلاح قانون حکمیت” و سال ۱۳۱۳ تحت عنوان “ماده ۳۸ قانون حکمیت” مجددا اصلاح شد. سپس با روی کار آمدن قانون قدیم آیین دادرسی مدنی در سال ۱۳۱۸، در مواد ۶۳۲ به بعد به بحث داوری پرداخته شد.

پس از انقلاب نیز قانون جدید آیین دادرسی مدنی در سال ۱۳۷۹ به تصویب رسید و مواد ۴۵۴ به بعد مفصل به داوری اختصاص یافت.   

موافقت‌نامه داوری

این موافقت‌نامه در واقع عقدی است که طی آن طرفین ملزم می‌شوند دعوای موجود خود و یا دعوایی که در آینده ممکن است مطرح شود به منظور حل اختلاف و صدور رأی به داور ارجاع دهند.

قرارداد داوری

طبق ماده ۴۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی، طرفین این قرارداد توافق می‌نمایند اختلاف به وجود آمده را در صورتی که به مراجع دولتی ارجاع شده یا نشده باشد و یا در صورت ارجاع در مرحله بدوی و یا تجدید نظر باشد، امکان توافق به داوری نیز برای آن فراهم است. 

شرط داوری ضمن قرارداد

این شرط مختص زمانی است که طرفین ضمن معامله‌ای که انجام می‌دهند، قید می‌کنند که در صورت بروز اختلاف بین خود به داور مراجعه نمایند.

داوری در قرارداد

یکی از مهم‌ترین نکات مراجعه به داور در هر یک از موارد مذکور تعیین داور است. در چنین شرایطی بهتر آن است که نام داور یا داوران نیز در قرارداد ذکر گردد. چراکه در این صورت هنگام بروز اختلاف، طرفین قرارداد بدون اتلاف وقت به شخص معین مراجعه کرده و در صدد رفع دعوا بر می‌آیند. اما در حالت دیگر که شخص داور از پیش تعیین نشده است، دو طرف بعد از ایجاد اختلاف باید فرد مورد اعتماد را مشخص کنند؛ اگر با یکدیگر به توافق نرسند، هر یک از آن‌ها می‌بایست یک فرد را به عنوان داور معرفی نماید. در صورتی که آرا داوران با یکدیگر در تضاد بود نیز باید داور ثالث تعیین گردد. طبق توضیحات ارائه شده، عدم تعیین داور هزینه‌های زمانی و مالی برای هر دو طرف به همراه دارد.

لازم به ذکر است در صورتی که در قرارداد شرط مراجعه به داور پیش‌بینی نشده باشد نیز طرفین در هر زمان می‌توانند برای حل و فصل دعوا به داور مراجعه کنند.

نحوه انتخاب داور

اگر به دنبال یک داور خوب هستید، بهتر است به چند فاکتور به طور همزمان توجه کنید؛ اخلاق و صداقت، تخصص و آگاهی در حوزه مورد نظر، تسلط نسبی به علم حقوق. چراکه در نهایت صدور یک رأی عادلانه نیازمند آن است که داور به تمامی جزئیات پرونده توجه کافی را مبذول داشته و از میزان اهمیت هر نکته در موضوع اختلاف آگاهی لازم را داشته باشد. در صورت شناخت چنین فردی می‌توانید در صورت تمایل وی، او را به عنوان داور خود در پرونده مورد نظر معرفی کنید. اما اگر چنین شخصی در دسترس بسیاری از ما نبود چه باید کرد؟ در این مواقع می‌توان به دادگاه مراجعه نمود تا خود دادگاه داور صالح را معرفی نماید. مراجعه به دفاتر حقوقی معتبر نیز از دیگر راه‌های انتخاب داور ایده‌آل است.

میزان اعتبار رأی داور

پس از اینکه داور در مدت زمان تعیین شده نسبت به صدور رأی اقدام نمود، این احتمال وجود دارد که رأی صادره مورد اعتراض محکوم‌علیه قرار گیرد. در چنین شرایطی دادگاه صالح نسبت به اعتراض رسیدگی کرده و رأی خود را صادر می‌کند. اگر اعتراض به رأی داور مردود اعلام شد، رأی صادره از طرف داور به اجبار یا اختیار عملی می‌شود. در نهایت رأی داوری که در دادگاه باطل نشود، امر قضاوت شده و فصل کننده معتبر و نهایی اختلاف طرفین محسوب می‌گردد

گزیده خدمات گروه حقوقی قرار:

مشاوره
مشاوره
ارائه مشاوره حقوقی به صورت آنلاین، حضوری و تلفنی و پاسخ به تمامی سوالات و ابهامات حقوقی به وسیله وکلای پایه یک دادگستری در گروه حقوقی قرار
وکالت
وکالت
قبول وکالت دعاوی در زمینه‌های کیفری، ملکی، تجاری، ثبتی، خانواده، پزشکی، سایبری و سایر امور توسط وکلای متخصص و مجرب در گروه حقوقی قرار
تنظیم متون حقوقی
تنظیم متون حقوقی
تنظیم و تدوین متون حقوقی شامل قرارداد، دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و لایحه با توجه به جزئیات مهم و تاثیرگذار در گروه حقوقی قرار

چرا گروه حقوقی قرار؟

سهولت در برقراری ارتباط

سهولت در برقراری ارتباط

امکان برقراری ارتباط با گروه وکلای قرار به صورت آنلاین، تلفنی و حضوری از سراسر کشور در کوتاه‌ترین زمان ممکن

تخصص

تخصص

علاوه بر تخصص و تجربه کافی در امور حقوقی، از تلاش و ممارست نیز غافل نمی‌شویم.

تیم حرفه‌ای و مجرب

تیم حرفه‌ای و مجرب

به رزومه قوی و قابل دفاع خود در عرصه مشاوره حقوقی و وکالت دعاوی می‌بالیم.  

سازمان‌یافته و سیستماتیک

سازمان‌یافته و سیستماتیک

بر خلاف بسیاری از دفاتر و موسسات حقوقی که طبق رویه سنتی به ارائه خدمات حقوقی می‌پردازند، گروه وکلای قرار به اتفاق یک تیم برنامه‌ریزی و پشتیبانی حرفه‌ای به صورت منظم تا پایان کار در کنار مخاطب هستند.

مشاوره حقوقی آنلاین و حضوری

فرم جلسه مشاوره

سوالات متداول|گروه حقوقی قرار